Hálózati Összefogás

Családi napközi hálózatok kompetenciáinak erősítése c. projekt

 

 

A Fehér Kereszt Baráti Kör Kiemelten Közhasznú Egyesület a Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozásával

2015. június-2016. árpilis közötti időszakban a családi napközi hálózatok és hálózati jegyeket mutató családi napközi fenntartók munkájának segítésére

a CSALÁDI NAPKÖZI HÁLÓZATOK KOMPETENCIÁINAK ERŐSÍTÉSE (NCTA-2014-10772-C) címmel szakmai támogató programot valósít meg.

ELŐZMÉNYEK

A projekt elindításában azokat a nehézségek és problémák motiváltak, amelyet a területen tapasztaltunk eddigi munkánk során:

2011 évtől kezdve működtethető hálózatban a családi napközi, de a szabályozás hiányosságai miatt csak alig tudnak érvényesülni a hálózatok előnyei. A feladatok meghatározásakor nem kérték ki a területen működtetők véleményét; mielőbb össze kell vetni az elkészült módszertani anyagokat a szakemberek véleményével. Ma a hálózatok között gyakorlatilag nincs kapcsolat, szükség van az együttműködés kialakítására Az Egyes hálózatokon belüli tudás, módszerek, gyakorlatok nem kerülnek megosztásra, külön-külön keresik a válaszokat. Mind az önálló családi napközik, mint a hálózatok szakmailag magukra hagyottan, bizonytalanul érzik magukat, elszigeteltségük sok energiát vesz el a minőségi gyermekellátástól. Legfőbb ideje, hogy a különböző, saját fejlesztésű gyakorlatokból ésszerű munkaszervezéssel hatékonyabbá váljon a hálózati működés, vonzóbb lehetőséggé a hálózati telephely vezetői munkakör, mert csak ezen a módon lehet csökkenteni a férőhelyhiányt.

A PROJEKT CÉLJA

Rövid távon célok:

Hosszú távon célok:

 

 

TERVEZETT TEVÉKENYSÉGEK

Műhelymunka

Zárókonferencia

Az eredmények ismertetése a családi napközi, családi napközi hálózat működtetők, a kormányzati és a módszertani szervek számára.

Protokoll eljuttatása valamennyi családi napközihez, módszertani intézményekhez, kormányzati szervekhez.

Szakmapolitikai javaslatok megfogalmazásával a fejlődést segítő változások bevezetésének ösztönzése. A projekt lezárása utáni együttműködéskereteinek kialakítása.

Utánkövetés: projekt zárás után fél évvel kérdőív a gyakorlati használatról.

Önkormányzatoknak e-DM levél kiküldése, amely tájékoztat a napközbeni kisgyermekellátás családi napközi hálózatban történő megoldásának előnyeiről.

 

2015. decemberig MEGVALÓSULT TEVÉKENYSÉGEK

Előkészítés – interjúk

2015. június és augusztus között interjúkat készítettünk hálózati koordinátorokkal, szakmai vezetőkkel, fenntartókkal, napközi vezetőkkel. Ezen a helyen is szeretnénk köszönetet mondani azoknak, akik rengeteg információt adtak ahhoz, hogy fel tudjuk tárni a csana hálózatok működési problémáit, pozitív tapasztalatait:

Az interjúk elemzése alapján terveztük meg a szakmai műhelymunkát és azt a foglalkozás gyűjteményt, amelyet a családi napközi (tov.:csana) vezetők gyerekekkel végzett munkájának támogatására dolgozunk ki.

Szakmai műhelymunka

Kétféle témában szerveztük tematikusan a szakmai műhelyeket:

  1. A családi napközi hálózatok működtetésének támogatása, fenntarthatóság (röv. működtetői műhely)
  2. A családi napközben folyó szakmai munka támogatása (röv. pedagógiai műhely)

 

Mindkét témában neves és tapasztalt szakemberek dolgoznak.

 

 

2015. decemberére elkészültek az anyagok, amelyek jelenleg szakmai szerkesztés, ill. lektorálás alatt állnak. Most ízelítő, később a teljes anyag olvasható a „Szakmai anyagok” menüpont alatt.

Kommunikáció

A projekt során több körben megszólítottuk a családi napközi hálózatokat, e-mailben.

2015. szeptemberétől működik zárt facebook csoportunk, amelyen folyamatosan frissülnek az aktuális információk, amelyre nagyon sokan igény tartanak a felgyorsult ütemben történő jogszabályváltozások miatt. Ugyan akkor a zárt csoport lehetőséget teremt az információ- és véleménycserére a tagok között. Ha csatlakozni szeretnél a zárt facebook csoporthoz – amely egyelőre nem csak a hálózati összefogás tagjai számára nyitott kattinsts a weboldal alján lévő facebook ikonra.

Novemberben megjelent első hírlevelünk. Ha 2016. január 31-ig feliratkoztok a hírlevélre, visszamenőlegesen is elküldjük a hírleveleket. Hírlevél megjelenést az aktualitásoktól függően tervezünk megjelentetni. Várjuk azok jelzését a tagságból, aki szívesen bemutatnák tevékenységüket a legközelebbi decemberi, ünnepi hírlevelünkben.

Web-olalunk újszülött korban van. Várjuk azokat az anyagokat, amelyekkel gazdagítani szeretnétek a közösség tudását, megosztanátok másokkal.

 

Szakmai tanácsadás

Facebook és webolalunkon keresztül szakértőink (lásd. a „Tanácsadóink bemutatkozása” menüpontot.)

KeresésEseménynaptár

Hírlevél feliratkozás

Érdekli tevéknységünk, szeretne hírlevelet kapni az aktualitásokról?Hálózati összefogás tagjai

Hálózati összefogás tagjai
-